14.12.2020
Vuosi lähenee loppuaan ja joulu kolkuttelee jo ovella. Osalle jouluun virittäytyminen ja jouluvalmistelujen aloittaminen on ihana asia, joka tuo piristystä arjen pimeyden keskelle. Osalle pelkkä ajatuskin lähestyvästä juhlapyhästä pukkaa hikikarpaloita otsalle ja ahdistusta rintaan. Monella on vahva mielikuva siitä, minkälainen joulun tulisi olla. Omaan mielikuvaan ovat saattaneet vaikuttaa aikaisemmat kokemukset joulusta, muiden esittämät odotukset tai vaikkapa kaupan mainoslehtiset, joissa kerrotaan, mitä kunnon jouluun tulisi kuulua. Kun jonottaa jouluruuhkassa kiireen kanssa sipsijoulukalenteria tai yrittää väsyneenä hinkata keittiön kaakeleita joulukuntoon, on hyvin mahdollista, että viimeisimmätkin rippeet orastavasta joulumielestä katoavat. Sanotaan, että joulu on pysähtymisen aikaa. Entäpä jos pysähtyminen tapahtuisikin jo ennen joulua?
Mistä aineksista joulumieli syntyy?
Kaiken kiireen ja suorittamisen ohella voi unohtua, että jokaisella on oikeus omanlaiseen jouluun. Onkin hyvä pohtia, mikä saa juuri minut joulutunnelmaan ja miten. Syntyykö joulumieli kynttilän valossa istumisesta tai kirjan lukemisesta villasukat jalassa? Löytyykö joulumieli metsäpolulta lumen narskuessa jalkojen alla? Saako jokin erityinen joululaulu virittäytymään oikeaan tunnelmaan? Joillekin joulumieli syntyy toisten auttamisesta tai yhdessäolosta, toisille jouluvalojen ripustamisesta tai saunan siivoamisesta. Kiireettömyys, omien ajatusten rauhoittaminen ja hiljentyminen auttavat selvittämään, mikä on itselle riittävää. Minkälaisesta joulusta syntyy muistoja, jotka lämmittävät vielä ensi vuoden puolellakin?
Rauhoittumista ja lepoa
Joskus oma keho käy ylikierroksilla ja rauhoittuminen tuntuu olevan vaikeaa. Osalle talven pimeys on niin haastavaa, että tekisi vain mieli käydä pitkille talviunille ja nukkua kaamoksen ohi. Joulunaika tarjoaa mahdollisuuden levätä ja opetella rauhoittumista. Jokainen määrittää itse, minkälaista rauhoittumista kaipaa ja miten sen toteuttaa. Itselleni rauhoittuminen tarkoittaa syvään hengittämistä ja ajatusten kohdistamista rauhallisiin, lempeisiin ajatuksiin. Alakouluikäiselle tyttärelleni rauhoittuminen tarkoittaa sitä, ”ettei riehu ulkona, vaikka on kavereiden kanssa”, kun taas lukioikäiselle pojalleni rauhoittumiseksi riittää se, että saa nukkua pitkään. Mikä tahansa oma rauhoittumiskeino onkaan, on todennäköistä, että se vie askeleen lähemmäksi joulumieltä.
Matkalla kohti uutta
Takana on poikkeuksellinen vuosi, joka on vaatinut paljon sopeutumista alati vaihtuvaan tilanteeseen. Eristyksissä oleminen, erilaiset rajoitustoimet ja huoli tulevasta ovat haastaneet meitä ja saaneet meidät keksimään uusia keinoja uudessa tilanteessa selviämiseen. Hyvän mielen talon toiminta käynnistyy tuorein voimin ensi vuoden puolella, kun uusi hallitus aloittaa kaksivuotiskautensa. Tässä vaiheessa on aika kiittää nykyistä hallitusta yhteisestä työskentelystä! Emme vielä tiedä, minkälainen vuosi meillä on edessämme, mutta suhtaudumme positiivisesti tulevaan. Olemme matkalla kohti uutta ja odotamme innolla uusia kokemuksia, joita tuleva vuosi tuo tullessaan.
Iloista joulumieltä ja rauhallista joulua kaikille!
Karoliina Hannula
Kirjoittaja on Hyvän mielen talo ry:n puheenjohtaja.