>

Kotoisasti Vaaranpuiston laidalla

Kotoisasti Vaaranpuiston laidalla

17.08.2018

Vaaranpuiston laidalla sijaitsevan Talousseuran talon on suunnitellut arkkitehti Jalmari Peltonen. Rakennuslupa saatiin vuonna 1937 ja talo valmistui seuraavana vuonna, joten komea funkistyylinen rakennus viettää tänä vuonna valmistumisensa 80-vuotisjuhlavuottaan. Taloon on tehty paljon korjauksia ja muutoksia. Aluksi rakennuksessa sijaitsi mm. ravintola, matkustajakoti, asuntoja ja studiotiloja Yleisradion käyttöön.

Nykyisin talossa on liike-, toimisto- ja kokoustiloja. Ulkoisesti rakennus on säilyttänyt hyvin funktionaaliset tyylipiirteensä ja myös sisätiloissa on kauniita, rakentamisaikakaudelle tyypillisiä yksityiskohtia kuten porraskäytävän interiöörejä, sisäänkäyntien portteja ja huonejakoja, joita on myös kuitenkin muuteltu käyttötarkoitusten mukaan.

Kaavamääräysten mukaan rakennus on pyrittävä säilyttämään ja mahdolliset korjaus- ja muutostyöt on tehtävä siten, että rakennuksen rakennustaiteellisesti, kulttuurihistoriallisesti tai kaupunkikuvallisesti arvokas luonne säilyy. Komeasta talosta keskellä kaupunkia on siis pidettävä huolta, samoin kuin muistakin kaupungissa säilyneistä funkisrakennuksista, joita vielä on jäljellä.

Käyttäjänä Hyvän mielen talo ry

Hyvän mielen talo ry vuokrasi toimintaansa tilat Oulun läänin talousseuran maataloussäätiöltä marraskuussa 2016. Hyvän mielen talon käytössä on 326 m² toimisto- ja kokoontumistilaa talon toisessa kerroksessa. Yhdistyksen toimintaa tukee STEA Veikkauksen varoista.


Hyvän mielen talon toimintaan osallistuu vuosittain noin 2500 eri ihmistä ja käyntikertoja toimitiloissa on kaikkiaan noin hiukan vajaa 8000 kpl. Toimitiloissa työskentelee kymmenkunta palkattua työntekijää ja vapaaehtoistoimijoita on mukana toiminnassa vuosittain noin 100 ihmistä. Keskeisiä toimintamuotoja ovat vertaisryhmätoiminta, kurssit ja koulutukset sekä yhteisölliset tapahtumat, henkilökohtainen keskusteluapu, vapaaehtois- ja kokemustoiminta sekä osallistuminen yhteistyöverkostojen toimintaan.


Talousseuran talossa Hyvän mielen talon toimintaa voidaan toteuttaa keskellä Oulua, lähellä ihmisiä ja lähellä Kaupunginojan puistovyöhykettä (oululaisittain Laanaojan so. Plaanaojan varrella), joka kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon.


Olemme saaneet kiitosta mukavasti sisustetuista tiloista, joissa on nähtävillä paljon kettuteemaa – yhdistyksen logon innoittamaa värimaailmaa ja kuvitusta. Myös taiteiden yön tapahtumavieraat ihastelivat toimitilojemme ilmettä ja samalla Kaarina Niskalan ehtymätöntä kaupungin rakennushistorian tuntemusta ja tarinoita kaupungin ihmisistä  -  olikin siis mukava toivottaa ihmisiä piipahtamaan meillä toistekin, muuten vain ohikulkiessa tai varta vasten toimintaan osallistuen.

Lisätietoa: Solja Peltovuori, solja.peltovuori@hyvanmielentalo.fi ja 041 4667682

Takaisin blogikirjoituksiin

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: