>

Leenaa lämmöllä muistaen

Leenaa lämmöllä muistaen

28.04.2020

 

Hyvän mielen talo ry:n kunniajäsen, arvostettuna ja pitkäaikaisena (2000-2011) puheenjohtajana toiminut Leena Piikivi menehtyi pääsiäisen alla 9.4.2020.

Syksyllä 2019 tapahtuneeseen sairastumiseen ei ollut parantavaa hoitoa ja lääkärinä Leena osasi ennakoida tulevaa. Rauhalliseen tyyliinsä hän toimi loppuun saakka myönteisesti ja aktiivisesti. Maaliskuun alussa Leena tapasi Hyvän mielen talon jäseniä näyttelynsä avajaisissa. Keskustellen tutustuimme hänen teoksiinsa ja niiden synnyttämiin tunnelmiin.

 

Hyvän mielen toiminnan vakauttaja

Leena aloitti Hyvän mielen talon puheenjohtajana vuonna 2000. Hyvän mielen talon toiminnassa oli ollut vaiherikas toimintakausi edeltävät viisi vuotta, kun yhdistys oli mukana useammassa kansainvälisessä ESR-hankkeessa. Leenan tullessa puheenjohtajaksi alkoi paluu perustehtävien pariin, muutettiin uusiin toimitiloihin Myllytulliin ja monella tavalla käytiin läpi hankaliakin vaiheita, kun mm. yhdistyksen rahoitusta karsittiin eri vaiheissaan Raha-automaattiyhdistyksen linjatessa avustustoimintaansa ja yhdistyksen siirtäessä työpajatoimintansa Oulun kaupungin toiminnaksi.

Leenan erinomainen taloushallinnon, henkilöstöhallinnon ja työsuojeluasioiden osaaminen tuli todella käyttöön yhdistyksen toiminnan haasteellisina vuosina. Yhdistyksen johtamistyön tueksi saimme osaavan ja rohkean ihmisen. Muistelen kiitollisena yhteisiä ohjauskeskustelujamme.

 

Lääkäri, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja taiteilija

Koulutukseltaan Leena oli työterveyshuollon erikoislääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori. Hän työskenteli monipuolisesti lääkärin tehtävissä sekä terveydenhuollon hallinnollisissa tehtävissä mm. Keravan kaupungin johtavana lääkärinä ja sosiaali- ja terveysjohtajana. Työura kesti 42 vuotta ja työtehtävien kautta Leenalla oli syvällinen ymmärrys ihmisten terveys- ja sosiaalisista ongelmista. Viime työvuosinaan hän palasi peruslääkärintyöhön. Vankilalääkärinä hän paneutui vankien ja heidän omaistensa arkeen, Kainuussa hän terveyskeskuslääkärinä näki jälleen perusterveydenhuollon työn sisällöt.

Leena toimi pitkään (24 vuotta) aktiivisesti kunnallispolitiikassa. Hän vaikutti monella tavoin Oulun palvelujen kehittämiseen toimiessaan mm. kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Leena oli sosialidemokraattisen puolueen eurovaaliehdokkaana 1996 ja toimi aktiivisesti presidentti Tarja Halosen vaalityössä. Oulun Naisunioni on palkinnut hänet kansalaisaktivismista Vuoden Sara –palkinnolla. Luovuttuaan poliittisista tehtävistä hän mielellään paneutui kansalaisvaikuttamiseen mielenterveysjärjestötoiminnassa ja suostui puheenjohtajan tehtävään Hyvän mielen talo ry:ssä.

Jäätyään eläkkeelle vuonna 2013 Leena paneutui taiteelliseen työskentelyyn ja taiteen opiskeluun. Hän kouluttautui taidekursseilla mm. Limingan taidekoulussa, suoritti kuvataiteen perus- ja aineopinnot Lapin yliopistossa ja taidehistorian perusopinnot Oulun yliopistossa. Vuosina 2013-2020 hänellä oli useita yksityisnäyttelyjä Oulussa ja Suomussalmella sekä yhteisnäyttelyjä Oulussa ja Vaalassa. Leenan viimeiseksi taidenäyttelyksi jäi Hyvän mielen talolla esillä oleva temperamaalausten sarja ”Vanhoja sulottaria, pieniä iloja”, jota Leena kuvasi näin:

"Näyttely jatkaa ihmiselämän tarkastelua siitä, mihin aikaisempi Mielentiloja -sarja ulottui. Oma ikääntyminen, poliittinen julistus kustannusvajeista, havainnot yksin jäävistä vanhuksista ja kohu palvelukotien puutteista saivat minut pohtimaan meidän suurten ikäluokkien tulevia vuosia.

Tässä sarjassa ei ole esillä kirkkaansinistä niittyä, mutta keppiin nojaava hauras nainen on nähtävillä. Osa teoksista on julistavia ja osoittelevia, osa vyöryttää mustaa pelkoa ja uhkaa. Lohdullinen ajatus skillaniitystä muuttui mielikuvissani pieniksi iloiksi, joita arjessa pilkahtelee. Niitä oli mukava maalata!"
 

Puheenjohtajakautensa jälkeen, yhdistyksen kunniajäsenenä Leenaa oli helppo lähestyä. Hän oli luontevasti tavoitettavissa mielenterveystyön ja hyvinvoinnin, Oulun naisverkoston ja taiteen alan yhteistyöhön.

 

Otamme osaa Leenan perheen ja omaisten suureen suruun,

lämmöllä Leenan muistoa kunnioittaen –

 

Hyvän mielen talo ry

Solja Peltovuori, toiminnanjohtaja

Takaisin blogikirjoituksiin

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: