>

Osastolla vertaistukea omaisille

Osastolla vertaistukea omaisille

01.10.2018

Ajatus psykiatrisilla osastoilla olevien potilaiden omaisten vertaistuesta heräsi, kun Hyvän mielen talon silloinen omaistyöntekijä Sanna Hyry kertoi Järjestöt sairaalassa-hankkeesta vuonna 2016 ja mitä kaikkea hankkeen alle tulee sisältymään. Mieleen tuli, että tätä kautta tavoitettaisiin luontevasti myös psykiatrisilla osastoilla olevien potilaiden omaisia. Kun he käyvät tervehtimässä osastolla olevaa omaistaan tai läheistään, he voivat tavata samassa tilanteessa aiemmin olleen ihmisen. Hanke eteni omaa tahtiaan, mutta Sannan kanssa päätetiin edetä suoraa tietä. Osasto 82:n apulaisosastonhoitaja Jaana Heikkinen oli innostunut asiasta ja kävimme Sannan kanssa tapaamassa häntä osastolla vuoden 2016 lopulla. Myös psykiatrian osastojen omaiskahvilassa esiteltiin toiminnan aloittamista. Laadittiin yhteistyössä Jaanan ja Sannan kanssa esite omaistapaamisista, jota jaettiin psykiatrisille osastoille. Esitteessä kerrotaan lyhyesti, että tiistaisin klo 18-19 osastoilla olevien psykiatristen potilaiden omaisilla on mahdollisuus vertaistapaamiseen osasto 82 vierashuoneessa. Jaana on osasto 82 yhdyshenkilö. Osastoilla olevien omaiset tai läheiset ottavat häneen yhteyttä puhelimitse tai henkilökohtaisesti, ja Jaana välittää pyynnöt sähköpostitse vertaisomaisille.

-Kiitos, että olette olemassa. Oli helpottavaa, ettei tarvinnut selitellä eikä puolustella mitään, vaan sai suoraan puhua asioista. Näin sanoi eräs omainen tapaamisen loputtua. Se oli paras kiitos ja tunsin, että meitä vertaisia tosiaan tarvitaan. Heti alussa oli muutamia tapaamisia ja toiminta lähti hyvin käyntiin. Vuoden 2017 aikana kävi muutamia ihmisiä, mutta mitään ruuhkaa ei ollut. Tänä syksynä (2018) on ollut kaksi tapaamista. Kuitenkin tuntuu, että omaiset tarvitsevat vertaistukea kunhan asia saadaan hyvin tiedotettua ja he rohkaistuvat tapaamiseen ja haluavat vaihtaa ajatuksia samoja kokeneen ihmisen kanssa.

Järjestöt sairaalassa -hankkeen puitteissa on pidetty monia tapaamisia ja laadittu mm. kirjalliset toimintaohjeet omaistapaamisille. Tapaamisiin ovat osallistuneet Järjestöt sairaalassa -hankkeen työntekijät Katja Kuusela ja Terhi Niemelä, OYS:in psykiatristen osastojen työntekijöitä, Hyvän mielen talosta omaistyöntekijä Piia Saraspää ja koulutuksellisen tuen koordinaattori Päivi Isojärvi sekä Hyvän mielen talon kokemustoimijoita. Kirjalliset toimintaohjeet ovat nyt valmiit ja hyväksyttävinä psykiatrian osastoilla. Toimintaa on tarkoitus laajentaa mm. vastaanotto-osastolle, joilla olevien potilaiden omaisille tilanne on aivan uusi ja raskas. Voi olettaa, että he kipeimmin tarvitsevat toisen omaisen läsnäoloa. Tarkoitus on edelleen parantaa tiedotusta asiasta esim. uusien yhdyshenkilöiden avulla, joita tulee osastoille 78, 81, 83 sekä vastaanotto-osastolle. Näin tieto toiminnasta saataisiin leviämään paremmin ja yhdyshenkilöt voisivat henkilökohtaisestikin välittää tietoa omaistapaamisista. Koska asiassa on mukana monta toimijaa, on tärkeää että yhteistyö on sujuvaa ja saumatonta eikä kaadu byrokratian koukeroihin.

Tällä hetkellä meitä on kaksi omaista valmiina vertaistapaamisiin ja lisääkin on tulossa tarpeen mukaan. Olemme itse psykiatristen potilaiden ja kuntoutujien omaisia ja tunnemme asian tärkeäksi. Olemme aikanamme saaneet apua saman tilanteen läpikäyneiltä ja haluamme nyt olla kuuntelemassa ja tukemassa vastaavassa tilanteessa olevia. Hyvän mielen talo on katto-organisaatiomme ja olemme saaneet ja saamme edelleen sieltä koulutusta ja tukea itsellemme. Toivomme, että tieto psykiatristen potilaiden omaistuesta saavuttaa omaiset ja läheiset ja että he ottavat yhteyttä ja tulevat tapaamisiin.

Omaistukitoiminnan tärkeimpänä tehtävänä on kuunnella toista. Omaista, joka hätääntyneenä yrittää selviytyä kaaoksen keskellä. Miksi läheinen sairastui? Kenen syy - minunko? Kuinka kauan paraneminen kestää? Onko pakko käyttää lääkkeitä ja mitä sivuvaikutuksia niistä seuraa? Näitä ja monia muita kysymyksiä risteilee umpiväsyneen omaisen päässä. Kuuntele, kuuntele ja ole läsnä! Sitä se omaistukitoiminnan tärkein tehtävä on. Sen lisäksi tiedon antaminen ja kannustaminen myös itse ottamaan selvää erilaisista tuki- ja kuntoutusvaihtoehdoista auttaa omaista. Luottamuksen saavuttaminen on kaiken a ja o. Arvosta ja luota omaiseen, niin saat kaiken kaksinkertaisena takaisin.
- Ihanaa, että sinä haluat olla esillä ja jaksat tukea muita. Tällainen kiitollinen puhelinsoitto on kokemustoimijalle arvokkainta ja sydäntä lääkitsevää palautetta.

Sisko-Liisa ja Erkki

Takaisin blogikirjoituksiin