>

Paikka auki -ohjelmasta työntöapua työelämään

Paikka auki -ohjelmasta työntöapua työelämään

19.06.2019

Olen nyt kesällä työskennellyt jo kolme kuukautta Hyvän mielen talolla suunnittelijana. Valmistuin opinnoistani toukokuussa 2018, jolloin olin pitkän opiskeluputken jälkeen aivan uudessa tilanteessa: työtön työnhakija. Venyneiden opintojen lisäksi elämässäni on ollut myös muita haasteita, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että minulla ei vuosi sitten tuoreena työttömänä ollut juuri lainkaan kokemusta työmaailmasta. Ansioluettelossani oli paljon vapaaehtoistyötä, mutta työpaikkoja hakiessani mietin usein turhautuneena, olisiko etenkin työhaastatteluihin pääsy helpompaa, mikäli olisin ansioitunut myös palkkatöissä.

Aktiivinen työnhakuni ei siis tuottanut tulosta. Alkuvuodesta 2019 muutoksen tuulet kuitenkin puhkuivat puoleeni, ja sain Paikka auki -ohjelman kautta työpaikan Hyvän mielen talolta suunnittelijana. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri, ja vapaaehtoistöissä olen perehtynyt etenkin viestintään sekä vertaistoimintaan. Näistä saadut taidot sekä tapa tarkastella maailmaa ovat hyvä pohja työskentelylle, kun niihin vielä lisätään ripsaus uteliasta mieltä!

Tiesin entuudestaan vain vähän Paikka auki -ohjelman olemassaolosta. Jo näiden muutaman kuukauden aikana olen kuitenkin nähnyt ja kokenut henkilökohtaisesti sen, miten ainutlaatuinen ja tarpeellinen työntöapu työelämään Paikka auki -työpaikka voi olla. Vuoden aikana ehdin saada valtavasti kokemusta aivan perusasioista, kuten työyhteisön osana olemisesta ja työelämän säännöistä. Usein järjestöissä on myös paljon tekemistä, mutta se varsinainen ”työjuhta” puuttuu. Tällöin Paikka auki -työntekijällä on mahdollisuus olla järjestölle merkittävä vahvistus, jonka hyödyt ylettyvät itse työntekijää kauemmaksikin: Kun pääsen käyttämään taitojani ja oppimaan uusia, ja lisäksi saan työstäni palautetta, kasvaa itseluottamukseni niin että kohina käy! Samalla voin antaa uusia ideoita ja vaikutteita myös koko järjestön toimintaan. Siitä on hyvä jatkaa eteenpäin!

 

Liisa Alanampa-Kantanen

 

Mikä Paikka auki?

Paikka auki on Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) avustusohjelma vuosille 2018–2021. Sen tavoitteena on tarjota mahdollisimman monelle työelämän ulkopuolella olevalle nuorelle (alle 30v.) ja osatyökykyiselle työnhakijalle määräaikainen työsuhde sosiaali- ja terveysalan järjestössä sekä edistää heidän työelämävalmiuksiaan ja työllistymismahdollisuuksiaan jatkossa. Avustukset myöntää Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja niitä hallinnoi ministeriön yhteydessä toimiva itsenäinen valtionapuviranomainen sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Takaisin blogikirjoituksiin

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

(Ei otsikkoa)

Upeaa Liisa! Itsellänikin on samantapaisia kokemuksia tyhjästä CV:stä...

- to 27. kesäkuuta 2019 08.10.16