08.04.2020
"Oi, sanoi siili,
olen tunteellinen siili,
olen hyvä, kiltti, hellä.
Ja kelläpä, kellä
on vastaansanomista?
Se vain on surullista,
että piikkikuoren alla
siilin hellyys piili.
Oi, sanoi siili,
olen surullinen siili,
niin yksinäinen jotta!
Ja se on aivan totta:
Se yksinänsä eli
ja piikein piikitteli,
ja piikkikuoren alla
sitten itkeskeli."
-Kirsi Kunnas: Tunteellinen siili (teoksesta Tiitiäisen satupuu, WSOY 1997)
Omien tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen voi olla joskus haastavaa ja usealla meistä onkin todennäköisesti ollut elämässä tilanteita, joissa olemme voineet tuntea yhteenkuuluvuutta tunteellisen siilin kanssa.
Emme voi kuitenkaan olettaa, että muut ihmiset (tai siili) ja maailma ymmärtäisivät tunteemme ja tarpeemme ilman, että kerromme niistä. Piikittelykin useimmiten vain pahentaa asioita.
Mutta jo se, että havaitsemme ja tiedostamme omia tunteitamme, helpottaa vuorovaikutusta muiden kanssa ja lisää omaa hyvinvointiamme ja itsetuntemustamme. Onhan luonnollista, että ellemme kykene tunnistamaan omia tunteitamme, on hankala ymmärtää toistenkaan tunteita. Kun taas oppiessamme tunnistamaan omat tunteemme, lisääntyy ymmärryksemme myös toisia ja heidän tunteitaan kohtaan (empatiakyky).
Onneksi tunnetaidot ovat nimenomaan taitoja, eli niitä voi, pitää ja saa harjoitella.
Ja jotta meidän ei kävisi kuin tunteellisen siilin, tässä lyhyesti muutamia vinkkejä tunteiden tunnistamisen harjoitteluun:
- Tunnista tunteesi: miltä minusta nyt tuntuu?
- Sanoita / nimeä tunteesi (perustunteet ovat universaaleja: ilo, suru, pelko, viha, inho ja hämmästys)
- Kerro tunteestasi (omia tunnekokemuksia kannattaa jakaa aktiivisesti; kertoa millainen päivä jne.)
- Vastaanota toisen tunteiden ilmaisu (tunteet ovat henkilökohtainen kokemus; emme voi määritellä miten jonkun toisen tulisi tuntea jossakin tilanteessa)
Kun aktiivisesti kehitämme tunnetaitojamme, parannamme samalla omaa ja läheistemme hyvinvointia sekä helpotamme erilaisia vuorovaikutustilanteita tavallisessa arjessammekin.
Ja tosiaankin, pelkkä teoriatieto ei riitä tunnetaitojen omaksumiseen, vaan kaikki tapahtuu vuorovaikutuksessa muiden kanssa - tunteet opitaan tuntemalla.
-Piia Saraspää
omaistyöntekijä
Tulossa myöhemmin tänä vuonna Tunnetaitojen kurssi omaisille.
Lisätietoa Piialta: piia.saraspaa(at)hyvanmielentalo.fi.