>

Uusi yhteisötyöntekijä esittäytyy

Uusi yhteisötyöntekijä esittäytyy

18.05.2021

Johanna "Hörhiö" Verhiö tässä moi! Olen aloittanut toukokuussa yhteisötyöntekijänä Hyvän mielen talolla, mutta olen monelle tuttu talon ryhmiin osallistujana sekä vapaaehtoisena ryhmien ja tapahtumien vetäjänä. Esittäydyn tällä tekstillä, jotta tiedätte minkälainen tyyppi talolla hiihtelee vuoden verran työhommissa. Ehkä keksitään jotain mahtavaa toimintaa yhdessä!

 

Olen koulutukseltani ohjaustoiminnan artenomi, joten minulla on laajaa osaamista kulttuurin ja käsitöiden kentällä. Työurani aikana olen erikoistunut pelikasvatukseen ja pelitaiteeseen sekä sukupuolisensitiiviseen (tytöt/naiset/sukupuolen moninaisuus) työhön. Olen tehnyt Pintaa syvemmälle -pelin ja ollut mukana työryhmässä kehittämässä siihen liittyvää opasta ja ryhmätyöskentelyn mallia. Pintaa syvemmälle onkin tulossa kokeiluun talolle perhetyön puolelle tänä kesänä.

 

Taiteista lähinnä sydäntäni ovat pelit, kuvataiteet ja sanataide sekä tanssi. Korostan omassa työssäni taiteen merkitystä ilmiöiden tutkimisessa ja ymmärtämisessä. Esimerkkinä vaikka Hyvän mielen talolla pitämäni 'Kiviäkin kiinnostaa'-larppi, jossa pelin keinoin pohdittiin elämän suuria kysymyksiä. Opettelen innolla uusia menetelmiä ja taitoja. Maailma on siitä kiva paikka, että täältä ei opittava lopu kesken!

 

Tekninen osaaminen antaa mahdollisuuksia ilmaista itseään laajemmin, muttei missään nimessä ole välttämätöntä, jotta voisi oivaltaa taiteen ja tekemisen avulla jotain olennaista itsestään tai ympäröivästä maailmasta. Toiminkin mieluusti kaiken tasoisten ja ikäisten toimijoiden kanssa. Vaikka olenkin erikoistunut nuorisotyöhön, olen ihmetellyt maailmaa ja taiteita alakouluikäisistä satavuotiaisiin asti.

 

Huvikseni parannan maailmaa tekemällä häirinnän vastaista työtä ja kehitän uusia sovelluksia, viimeksi Reumaliitolle. Vapaaehtoistöiden ja taiteiden lisäksi harrastan hullua botanismia (ajattele esimerkiksi Hemulia), kivien penkomista kokoelmaani ja lintujen tiirailua. Sienetkään eivät saa olla rauhassa minulta. Opetan Seek-sovellusta tunnistamaan elollisen luonnon kohteita, joten kävelyt kanssani ovat hidasta puuhaa. Muistuttaa koiran ulkoilutusta, kun säntään kuvaamaan jotain jäkälää puunrungolta ja hetken päästä möyrin heinikossa kuvaamassa kovakuoriaista.

 

Aikaisempia ammattejani järjestöjen ulkopuolella on mm: tilintarkastajan apulainen, puutarhuri, myyjä ja opettaja. Olen hoitanut puistometsiä ja tärkeitä ympäristökohteita. Olen tilastoinut ja järjestellyt ajolistoja. Olen taistellut kopiokoneiden kanssa useissa toimistoissa ja yleensä voittanut. Olen oppinut, että tekevälle sattuu, mutta myös, että tekemällä oppii. Olenkin helposti innostettavissa mukaan hyvin monenlaisiin hommiin.

 

Kokemuksen tuomaa syvää rintaääntä löytyy masennuksesta ja paniikkihäiriöstä sekä parantumattomien sairauksien vaikutuksista mielenterveyteen. Traumatkin ovat elämäni aikana tulleet tutuiksi. Haluankin työssäni Hyvän mielen talolla auttaa purkamaan mielen sairauksiin liittyviä stigmoja, etsiä kävijöiden kanssa tapoja elää mielekästä ja oman näköistä elämää sekä auttaa ihmisiä löytämään omia tapojaan ilmaista itseään ja ajatuksiaan henkilökohtaisten asioiden lisäksi myös vaikkapa yhteiskunnallisella tasolla. Siinä onkin tavoitetta yhdelle vuodelle!

 

Takaisin blogikirjoituksiin